Τεκτονίδης Δημήτριος

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

E-mail : dtektoni@ihu.gr

Είμαι πτυχιούχος Μηχανικός Λογισμικού με διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών για την έρευνα του στον τομέα της ολοκλήρωσης επιχειρηματικών εφαρμογών. Από το 2000, έχω συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 ερευνητικά έργα (Ευρωπαϊκά και Εθνικά) ως τεχνικός διευθυντής, επιστημονικός υπεύθυνος ή συντονιστής έργου. Κύρια ερευνητικά μου πεδία είναι η Ολοκλήρωση Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Enterprise Application Integration), η διαλειτουργικότητα εφαρμογών πληροφορικής, οι υπηρεσιοστραφεις αρχιτεκτονικές (Service Oriented Architectures), οι Υπηρεσίες Διαδικτύου, ο Σημασιολογικός Ιστός, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τα Συστήματα Επιχειρήσεων (ERP, CRM, SCM).

Είμαι συγγραφέας σε περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια και σε περισσότερα από 50 παραδοτέα ερευνητικών έργων και τεχνικές εκθέσεις.

Τεχνολογικές Γνώσεις και Εξειδίκευση

Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών
HTML, JavaScript, CSS, Bootstrap, JQuery, React JS
Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων
ASP MS .NET, ASP Core, PHP
Τεχνολογίες ανάπτυξης επιχειρησιακών εφαρμογών
Client Εφαρμογές (C, C++, Delphi , C#, Java), 3tier αρχιτεκτονικές βασισμένες σε DCOM, Προγραμματισμός εφαρμογών MS Office.
Συστήματα σχεσιακών βάσεων δεδομένων (RDBMS)
SQL και ειδίκευση σε Oracle, MS SQL server, MySQL και IBM DB2
Μεθοδολογίες ανάλυσης και σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων
Rational Unified Process και SSADM

Γλώσσες

Αγγλικά
Proficiency (C2)
Ιταλικά
Preliminary (B1)

Διδασκαλία

2022-2023

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Μαθήματα: Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού , Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

2021-2022

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος - Erasmus Mundus Joint Master Degree in Smart Cities and Communities

Μαθήματα: Web Programming

2021-2022

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Μαθήματα: Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού , Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

2020-2021

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος - Erasmus Mundus Joint Master Degree in Smart Cities and Communities

Μαθήματα: Web Programming

2020-2021

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Μαθήματα: Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού , Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός, Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων

2019-2020

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος - Erasmus Mundus Joint Master Degree in Smart Cities and Communities

Μαθήματα: Web Programming

2019-2020

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Μαθήματα: Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων και Εφαρμογών, Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού, Δομημένος Προγραμματισμός

2018-2019

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων και Εφαρμογών, Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού

2017-2018

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ανάπτυξη και Διαχείριση ολοκληρωμένων πληροφοριακών Συστημάτων

2016-2017

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων και Εφαρμογών, Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού, Ανάπτυξη και Διαχείριση ολοκληρωμένων πληροφοριακών Συστημάτων

2012-2013

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων και Εφαρμογών, Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού, Δομές Δεδομένων

2011-2012

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων και Εφαρμογών, Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού, Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη

2010-2011

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Πληροφοριακά Συστήματα Ι, Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Εργαστήριο), Προγρ. Διαδικτυακών Εφαρμογών (Εργαστήριο)

2009-2010

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ηλεκτρονικό Εμπόριο(Θεωρία), Προγρ. Διαδικτυακών Εφαρμογών (Εργαστήριο)

2008-2009

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ηλεκτρονικό Εμπόριο(Θεωρία, ΑΠ), Προγρ. Διαδικτυακών Εφαρμογών (Εργαστήριο

2004-2007

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής

Μαθήματα: Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Έρευνα

Ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


1. IST-10092 DILEMMA: Digital Design and Life-cycle Management for Distributed Information Supply Services in Innovation Exploitation and Technology Transfer

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη Portal για την ενοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται από δίκτυα διάχυσης τεχνολογίας (IRC). Επίσης εργάστηκα για την ενοποίηση του Portal με το σύστημα Agents (University of Geneva) και το σύστημα χρεώσεων (Forthnet S.A.).

2. IST-60016 Project PABADIS: Plant Automation Based on Distributed Systems.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη λογισμικού διασύνδεσης βασισμένο σε XML (XML based middleware) του ERP Atlantis με το σύστημα Intelligent Mobile Agents που παρείχε το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου.

3. IST-20171 Project ExPlanTech: Plant Automation Based on Distributed Systems Exploitation of agent-based production planning using the ProPlant Technology.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη λογισμικού επέκτασης (για τον έλεγχο παραγωγής) του ERP Atlantis και διασύνδεση με το σύστημα Intelligent Mobile Agents του Πολυτεχνείου της Πράγας.

4. IST-2000-28759 Project Infocitizen: Agent based negotiation for inter- and intra-enterprise coordination employing a European Information Architecture for Public Administration.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη ενός Portal για την ενοποίηση διακρατικών υπηρεσιών για την μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Επίσης εργάστηκα για την ενοποίηση του Portal με το σύστημα Intelligent Mobile Agents (Ibermatica S.A.).

5. EDC-3330-26876 Project LOCOMOTIVE: Facilitating localisation and automating installation procedures for e-Customer Relationship Management services.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη λογισμικού επέκτασης και διασύνδεσης του ERP Atlantis (ALTEC) και του CRM της εταιρίας Mbis καθώς και υλοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών για λειτουργίες e-CRM

6. IST-2000-31050 Project Agent Academy: A Data Mining Framework for Training Intelligent Agents

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη διεπιφανειών (API) για την ολοκλήρωση του ERP Atlantis (ALTEC) με το σύστημα Agents του Πανεπιστημίου της Άγκυρας

7. IST-2002-33487 Project PIKON: Personal Information and Knowledge Organiser Network.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών για την διαχείριση γνώσης βασισμένες σε οντολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Σαντερλαντ.

8. IST-2001-35217 Project EU-Publi.com: Facilitating Co-operation amongst European Public Administration employees through a Unitary European Network Architecture and the use of Interoperable Middleware Components.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών (Web Services) για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

9. IST-2001-37573 Project Torero: Total life cycle web-integrated control.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη Portal για την διαχείριση πηγαίου κώδικα

10. IST-1-002103-STP Project Artemis: A Semantic Web Service-based P2P Infrastructure for the Interoperability of Medical Information Systems.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών (Web Services) για την ανταλλαγή πληροφοριών Συστημάτων Υγείας με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

11. IST - 027169 PANDA: Collaborative Process Automation Support using Service Level Agreements and Intelligent dynamic Agents in SME cluster

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη Portal και διαδικτυακών υπηρεσιών για την υποστήριξη εικονικών επιχειρήσεων. Ακόμα εργάστηκα για την ενοποίηση του Portal με το σύστημα των Mobile Agents του Πολυτεχνείου της Πράγας

12. IST- 26965 OneStopGov: A life-event oriented framework and platform for one-stop government.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών (Web Services) για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

13. IST-26965 SemanticGov: Providing Integrated Public Services to Citizens at the National and Pan-European level with the use of Emerging Semantic Web Technologies.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών (Web Services) για Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

14. CELTIC CP1-042 DESYME: DEvelopment SYstem for Mobile sErvices

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου διαδικτυακών υπηρεσιών βασισμένο σε UDDI το οποίο επεκτάθηκε με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

15. CIP- 250451 DIEGO: “highly scalable Deployment model” of Inclusive E-GOv.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξή ειδικά διαμορφωμένων συστατικών (software components) για την χρήση υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση από φορητές συσκευές, e-Kiosks και Smart TVs και ανάπτυξη εφαρμογής για Android enabled Devices. H υλοποίηση περιλάμβανε 7 πιλοτικές εγκαταστάσεις σε Ισπανία (2), Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία(2) και Κύπρο για τις οποίες εργάστηκα ως υπεύθυνος υλοποίησης.

16. IST- 269963 Blogforever (2011-2013).

Ρόλος στο έργο: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του blogforever digital repository component και ολοκλήρωση με το weblog spider.

17. SMART 2010/00770 (2011-2012) “STUDY ON IMPLICATIONS FROM FUTURE ICT TRENDS ON ASSISTIVE TECHNOLOGY AND ACCESSIBILITY” (2010-2011).

Ρόλος στο έργο: Δημιουργία Portal για το study και έρευνα σε θέματα Web Accessibility

18. CIP-325192 (2013- )MO-BIZZ-Fostering Mobile Business through Enhanced Cloud Solutions

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη Cloud based πλατφόρμας για την φιλοξενία επιχειρησιακών εφαρμογών και την αξιοποίηση από κινητές συσκευές (smartphones-tablets).

Εθνικά έργα


1. Ευέλικτα Συστήματα Συστάσεων σε Μεγάλου Όγκου Δεδομένα (FRES)

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη καινοτόμου πακέτου λογισμικού το οποίο θα εφαρμόζει τα αποτελέσματα της βιομηχανικής έρευνας και επίσης η εφαρμογή, δοκιμή και προώθηση του προϊόντος.

2. ΓΓΕΤ 11ΣΥΝ_10_848 Τομογραφική τεκμηρίωση στο χρόνο και στο χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών με τη χρήση τομογραφίας με ανάλυση από μικρόμετρο μέχρι μέτρο για εξειδικευμένη έρευνα και εκπαιδευτικούς σκοπούς ευρέως κοινού

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την τεκμηρίωση και την προβολή πολιτισμικού περιεχομένου.

3. ΓΓΕΤ 11ΣΥΝ-2-588 Προώθηση Βιολογικών καλλιεργειών μέσω διαδικτυακών συμπράξεων Συνεργασίας

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών για την υποστήριξη εικονικών επιχειρήσεων και κοινοπραξιών.

4. ΓΓΕΤ ΔΣΒΕΠΡΟ-2005 ΗΡΑ: Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα για Σχεδιασμό και Παροχή Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου διαδικτυακών υπηρεσιών βασισμένο σε UDDI το οποίο επεκτάθηκε με την χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού και Οντολογιών.

5. ΓΓΕΤ ΔΡΑΣΗ 3.3.1 – ΙΡΙΣ: Ολοκληρωμένο περιβάλλον Η-μάθησης για εκπαίδευση και κατάρτιση στη διαχείριση επιχειρησιακών διαδικασιών με χρήση Διεθνών Λογιστικών Προτύπων

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη συστήματος για την επέκταση του συστήματος η-μάθησης Moodle

6. ΥΠΕΠΘ Υποέργο-2.2.15 Αρχιμήδης: Τεχνολογίες και εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στον παγκόσμιο ιστό από άτομα με προβλήματα όρασης με ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή και επέκταση τους για την αποτελεσματική δημιουργία διαδικτυακών εκπαιδευτικών συστημάτων.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη εργαλείο σημασιολογικών μοντέλων (οντολογιών) για την επισημείωση διαδικτυακών σελίδων.

7. 09ΣΥΝ-72-755 ΓΝΩΡΑΣΗ: Ανάπτυξη ροών συνδυασμού γνώσης και αλγορίθμων επεξεργασίας σε εφαρμογές οργάνωσης και διαχείρισης δεδομένων τηλεπισκόπησης.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών για την διασύνδεση και ολοκλήρωση συστημάτων διαχείρισης τηλεσκοπικών δεδομένων.

8. 09ΣΥΝ-32-778 ΕΔΗΕ: Ελληνικό Δίκτυο Ηλιακής Ενέργειας

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Δικτύου Ηλιακής Ενέργειας.

9. 11ΣΥΝ-2-588: Προώθηση Βιολογικών καλλιεργειών μέσω Διαδικτυακών συμπράξεων Συνεργασίας.

Ρόλος στο έργο: Ανάπτυξη υπηρεσιοστραφούς συστήματος για την ολοκλήρωση συστημάτων βιοκαλλιέργειας.

Επαγγελματική εμπειρία

2019-

Creative Novel Technologies (CNT)

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Creative Novel Technologies με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία εξειδικεύεται στους τομείς:

  • Ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών και Ηλεκτρονικό εμπόριο
  • Σχεδιασμού και υλοποίηση λύσεων που βασίζονται στο cloud
  • Ενοποίησης εταιρικών εφαρμογών
  • Ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής

2012-2018

Unisoft Software A.E.

Θέση: Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων
Καθήκοντα: Διεύθυνση τμήματος Ερευνητικών Προγραμμάτων στους τομείς:

  • Διαδικτυακές εφαρμογές: E-commerce, E-business(Β2Β), Linked data, cloud based computing.
  • Intelligent Plant Automation: Επέκταση και διασύνδεση των επιχειρηματικών εφαρμογών για την αυτοματοποίηση εργοστασιακών μονάδων με χρήση ευφυών πρακτόρων (intelligent agents).
  • Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων: Β2Β & Enterprise Application Integration, Legacy Application Interoperability
  • E-Government: Υλοποίηση και διασύνδεση συστημάτων Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υλοποίηση λογισμικού για την διαλειτουργικότητα συστημάτων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2002-2012

Unisoft Software A.E.

Θέση: Υπεύθυνος Υλοποίησης Ερευνητικών Προγραμμάτων
Καθήκοντα: Υπεύθυνος για την ανάπτυξη λογισμικού και των συστημάτων που υλοποιούνται στα πλαίσια έργων πληροφορικής με εξειδίκευση στους τομείς

  • Διαδικτυακές εφαρμογές: E-commerce, E-business(Β2Β), Linked data, cloud based computing.
  • Intelligent Plant Automation: Επέκταση και διασύνδεση των επιχειρηματικών εφαρμογών για την αυτοματοποίηση εργοστασιακών μονάδων με χρήση ευφυών πρακτόρων (intelligent agents).
  • Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων: Β2Β & Enterprise Application Integration, Legacy Application Interoperability
  • E-Government: Υλοποίηση και διασύνδεση συστημάτων Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υλοποίηση λογισμικού για την διαλειτουργικότητα συστημάτων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επαγγελματικά σεμινάρια: Υπεύθυνος για την διενέργεια σεμιναρίων και workshops για την εκπαίδευση και επιμόρφωση του λογισμικού και των τεχνολογιών που αναπτύσσονται από το τμήμα.

2000-2002

Unisoft Software A.E.

Θέση: Προγραμματιστής Εφαρμογών
Καθήκοντα: Ανάπτυξη λογισμικού για την επέκταση και διασύνδεση επιχειρηματικών εφαρμογών της εταιρίας (ATLANTIS E.R.P) και λογισμικού για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας που χρησιμοποιηθήκαν σε ερευνητικά και εμπορικά έργα της εταιρίας.

Δημοσιεύσεις

Περιοδικά (Journals)

J11.Salampasis, Michail, Alkiviadis Katsalis, Theodosios Siomos, Marina Delianidi, Dimitrios Tektonidis, Konstantinos Christantonis, Pantelis Kaplanoglou, Ifigeneia Karaveli, Chrysostomos Bourlis, and Konstantinos Diamantaras. 2023. A Flexible Session-Based Recommender System for e-Commerce Applied Sciences 13, no. 5: 3347. https://doi.org/10.3390/app13053347

J10.Marina Delianidi, Konstantinos Diamantaras, Dimitrios Tektonidis, and Michail Salampasis. Session-Based Recommendations for e-Commerce with Graph-Based Data Modeling. 2023. Applied Sciences 13, no. 1: 394. https://doi.org/10.3390/app13010394

J9. Michail Salampasis, Theodosios Siomos, Alkiviadis Katsalis, Konstantinos Diamantaras and Dimitrios Tektonidis. Embeddings Methods for Next-item and Last-basket Session-based Recommendations. International Journal of Machine Learning and Computing (IJMLC), Vol12 Issue 4, pp.136, ISSN : 2010-3700, July 2022.

J8. Michail Salampasis, Dimitrios Tektonidis, Kalogianni Eleni. TraceALL: A Semantic Web Framework for Food Traceability Systems, Journal of Systems and Information Technology, Vol. 14 Iss: 4, pp.302 – 317, ISSN: 1328-7265, 2012

J7. Dimitrios Tektonidis and Adamantios Koumpis. Accessible Internet-of-Things and Internet-of-Content Services for All in the Home or on the Move, International Journal of Interactive Mobile Technologies (iJIM), Volume 6, Issue 4, October 2012, ISSN: 1865-7923

J6.Christos Kouroupetroglou, Dimitrios Tektonidis, Adamantios Koumpis, Ioannis Ingnatiadis. Mainstreaming of mobile assistive technology: experts’ thoughts and opinions, International Journal of Interactive Mobile Technologies (iJIM), Volume 6, Issue 1, January 2012, ISSN: 1865-7923

J5.Christos Kouroupetroglou, Dimitrios Tektonidis, Adamantios Koumpis, Ioannis Ingnatiadis. Exploring accessibility scenarios for 2020 in relation with future ICT trends on assistive technology and accessibility, International Journal of Interactive Mobile Technologies (iJIM), Volume 6, Issue 1, January 2012, ISSN: 1865-7923

J4.Ioannis Ignatiadis, Katriou Stamatia-Anna, Adamantios Koumpis, Dimitrios Tektonidis. PANDA: A Virtual Breeding Environment for SMEs in the ERP/CRM industry using a Service Oriented Approach, World Review of Science, Technology and Sustainable Development (InderScience), Volume 7, Number,1 Nos. 1/2,p. 51-66, 2010, ISSN (Print): 1741-2242

J3. Marios Chatzidimitriou, Adamantios Koumpis, Dimitrios Tektonidis. Considerations for commercialization of e-Government research solutions, Intl Journal of Electronic Governance, Volume 1, Number 3, p. 315 – 325, 2008

J2. Michail Salampasis, Dimitrios Tektonidis, Christos Batzios. Methodologies for solving the integration problem of agricultural enterprise applications, Operational Research International Journal (Springer) , ISSN 1109-2858 vol 5, issue 1, 2005

J1. Michail Salampasis, Christos Kouroupetroglou, Dimitrios Tektonidis. An application framework for augmenting information access of blind people in the Semantic Web, WSEAS Transactions of Information Science and Applications, ISSN 1790-0832, Issue 11, vol 2, 2005

Συνέδρια (Conferences)

P19. Stanik, A.; Kao, O.; Martins, R.; Cruz, A.; Tektonidis, D., MO-BIZZ: Fostering Mobile Business through Enhanced Cloud Solutions, Cluster, Cloud and Grid Computing (CCGrid), 2014 14th IEEE/ACM International Symposium on , vol., no., pp.915,922, 26-29 May 2014

P18. Ioannis Ignatiadis, Dimitrios Tektonidis, Adomas Svirskas, Jonathan Briggs, Stamatia-Ann Katriou, Adamantios Koumpis. A service oriented and agent-based architecture for the e-collaboration of SMEs, 8th IFIP Conference on e-Business, e-Services and e-Society, September 24-26, Tokyo, Japan,

P17. Dimitrios Tektonidis, Ioannis Ignatiadis, Christos Tzanetos, Stamatia-Ann Katriou, Adamantios Koumpis. PANDA: Enabling RBVOs for the ERP/CRM industry using a Service Oriented Approach, 5th International Conference on Information Technology and Applications (ICITA) 23 - 26 June 2008, Queensland, Australia.

P16. Dimitris Tektonidis, Stamatia-Anna Katriou, Adamantios Koumpis PANDA: Enabling RBVOs for the agricultural industry using a service oriented approach, 1st International Advanced Workshop on Information and Communication Technologies for Sustainable Agri-production and Environment (AWICTSAE 2008), 22-23 May 2008, Alexandroupolis, Greece.

P15. Nikolaos Loutas, Lemonia Giantsiou, Vassilios Peristeras, Dimitrios Tektonidis, Christos Tzanetos, Konstantinos Tarabanis Towards a semantically-enabled eGovernment portal, 9th Annual International Conference on Digital Government Research, 18-21 May 2008, Montreal, Canada.

P14. Michail Salampasis, Nicolaos Protogeros, Dimitrios Tektonidis, Stamatia-Ann Katriou, Androklis Mavridis. Participatory Design of Services for the Networked Agricultural Enterprises, 1st International Advanced Workshop on Information and Communication Technologies for Sustainable Agri-production and Environment (AWICTSAE 2008), 22-23 May 2008, Alexandroupolis, Greece.

P13. Protogeros Nikolaos, Dimitrios Tektonidis, Androklis Mavridis, Wills Christopher, Adamantios Koumpis. FUSE: A framework to support Services Unified Process, 3rd International Conference on Interoperability of Enterprise Software and Applications I-ESA 2008, 26-28 March 2008, Berlin Germany

P12. Dimitrios Tektonidis, Albert Bokma, Nikolaos Doulamis. Utilizing Ontologies for enhancing Mobile Service Registries: The ONAR approach, 15th IST Mobile & Wireless Communications Summit, 4-8 June 2006, Mykonos, Greece

P11. Nikolaos Doulamis, Carlos Ceacero, Luis Collantes and Dimitris Tektonidis DESYME: Development System for Mobile sErvices, 15th IST Mobile & Wireless Communications Summit, 4-8 June 2006, Mykonos, Greece

P10. Peristeras V., Tektonidis D., Tambouris E., Goudos S. and Tarabanis K. Dynamic Workflow Generation with Semantic Web Servises: A Case Study in Public Administration Service Provision, 3rd International Conference on e-Government (ICEG 2007), 27-28 September 2007, Montreal, Canada

P9.Dimitrios Tektonidis and Albert Bokma. The adaptation of ontologies for sharing information among Enterprise Systems, 2nd International Conference on Interoperability of Enterprise Software and Applications, 22-24 March 2006, Bordeaux, France, ISSN: 1773-0279

P8. Michail Salampasis, Christos Kouroupetroglou, Dimitris Tektonidis Adding semantics in web-based digital libraries to support information seeking of blind people, 1st WSEAS International Symposium on Digital Libraries, 17-19 August 2005, Corfu Island, Greece

P7. Dimitrios Tektonidis and Albert Bokma. The utilization of ontologies for e-Health systems integration 10th International Symposium on Health Information Management Research, 22-24 September 2005, Thessaloniki, Greece, ISBN 1-902411-22-6

P6. Dimitrios Tektonidis, Albert Bokma, Giles Oatley & Michael Salampasis ONAR: An ontologies-based service oriented application integration framework, 1st International Conference on Interoperability of Enterprise Software and Applications, 23-25 February 2005, Geneva, Switzerland

P5. Roberto Ratti, Albert Bokma, Kevin Ginty, Dimitrios Tektonidis, Adamantios Koumpis. P2P Interactions for the Support of Knowledge Sharing in Networked Enterprises, Proceedings of the eChallenges 2004 conference, October 2004, Vienna

P4. Dimitrios Tektonidis, Michail Salampasis & Christos Batzios. Ontologies based conceptualisation for semantic integration of agricultural applications, International Conference on Information Systems & Innovative Technologies in Agriculture, Food and Environment,18-20 March 2004,Thessaloniki Greece

P3. Uwe Hess, Dimitrios Tektonidis, Apostolos Vontas, Jens Meschonat. Machine Control and ERP Systems Integration, INDIN’03 Workshop on Technologies for Flexible Manufacturing (TFM), August 24-25 2003 Toronto, Canada

P2. Anastasia Constantinou, Vassilios Tsakalos, Philippos Koutsakas, Dimitrios Tektonidis, Adamantios Koumpis. An e-service infrastructure for innovation exploitation and technology transfer: the Dilemma project, 4th International conference on Enterprise Information Systems, Madrid 2002

P1. Dimitrios Tektonidis, Apostolos Vontas, Uwe Hess, Jens Meschonat. Handling the Shop-Floor of an Industry through ERP systems – A functional Integration Model, International Conference on E-business & E-Work 2002, Prague 2002

Κεφάλαια (Chapters)

C5. Dimitrios Tektonidis, Charalampos Karagiannidis , Christos Kouroupetroglou , Adamantios Koumpis, Intuitive user interfaces to help boost adoption of Internet-of-Things and Internet-of-Content Services for All, Inter-cooperative Collective Intelligence: Techniques and Applications, edited by Fatos Xhafa, Nik Bessis, Springer, 2013, ISBN 978-3-642-35015-3

C4.Dimitrios Tektonidis, Albert Bokma, Eleni Kaldoudi and Adamantios Koumpis, From Patient Information Services to Patient Guidance Services-The iCare approach, Internet of Things and inter-cooperative computational technologies for collective intelligence, edited by Nik Bessis, Fatos Xhafa, Dora Varvarigou, Richard Hill and Maozhen Li, Springer, 2013, ISBN 978-3-642-34952-2

C3. Dimitrios Tektonidis, Michail Salampasis and Petros Androulakis, Open Internet Platform for the Successive Traceability of Food with the Active Participation of the Final Customer, Innovative Applications of Information Technology in the Agricultural Sector and the Environment, Volume 3, ISBN 978-960-357-097-4, 2010 (in Greek)

C2. Nicolaos Protogeros, Dimitrios Tektonidis, Androklis Mavridis, Christopher Wills, Adamantios Koumpis. FUSE: A Framework to Support Services Unified Process Enterprise Interoperability III, Edited by Mertins Kai, Ruggaber Rainer, Popplewell Keith, Xu Xiaofei, Springer, ISBN 9781848002210, October 2008

C1. Dimitrios Tektonidis, Albert Bokma. The utilisation of Semantic Web for integrating enterprise systems, Agent and Web Service Technologies in Virtual Enterprises Edited by Nicolaos Protogeros, Information Science Reference, ISBN 978-1-59904-648-8, July 2007

Μαθήματα

  • Όλα
  • Χειμερινό Εξάμηνο
  • Εαρινό εξάμηνο
  • Παλαιότερα

Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού

  • Κωδικός Μαθήματος : 1405
  • Εξάμηνο : 3o
  • Προτεινόμενα προαπαιτούμενα μαθήματα: : (1102) Δομημένος Προγραμματισμός
Ιστότοπος Μαθήματος

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα έχει ως κύριο σκοπό έχει να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές γλώσσες και τεχνολογίες του παγκόσμιου ιστού και στην αποτελεσματική σχεδίαση & ανάπτυξη web εφαρμογών υψηλής διαδραστικότητας και χρηστικότητας. Κυρίως ασχολείται με τις τεχνολογίες & μεθοδολογίες ανάπτυξης client-side (front-ends) προγραμμάτων για το WWW. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα μπορεί:

  • Να αναλύει τις ανάγκες σχεδίασης ενός Web site
  • Να περιγράφει και να κατανοεί την εκτέλεση εφαρμογών του παγκόσμιου ιστού
  • Να κατανοεί τις τεχνολογίες και τις γλώσσες παγκόσμιου ιστού που απαιτούνται για την ανάπτυξη Front-end Web εφαρμογών
  • Να συγκρίνει διάφορες γλώσσες τεχνολογίες σε σχέση με μία επιδιωκόμενη εμπειρία χρήσης

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

  • Κωδικός Μαθήματος : 1205
  • Εξάμηνο : 2o
  • Προτεινόμενα προαπαιτούμενα μαθήματα: : (1102) Δομημένος Προγραμματισμός
Ιστότοπος Μαθήματος (Moodle)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα περιγράφει και παρουσιάζει τις βασικές αρχές του Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την γλώσσα προγραμματισμού JAVA. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές αρχές του Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού αλλά και αλγορίθμους επίλυσης προβλημάτων που υλοποιούνται με την Java. Προγραμματισμός δεν είναι μόνο το γράψιμο κώδικα. Οι προγραμματιστές πρέπει επίσης να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς, να επιλέξουν μεταξύ εναλλακτικών σχεδιάσεων, διαφορετικών αλγορίθμων και διαφορετικών υλοποιήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα συμβατότητας, απόδοσης και αξιοπιστίας ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιούν και τις προδιαγραφές. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να:

  • Διαθέτουν εκτεταμένη γνώση των αρχών, εννοιών και δομών του Αντικειμενοστρεφή προγραμματισμού
  • Διαθέτουν ικανότητες ανάπτυξης, μετατροπής, ελέγχου, διόθωσης και εκτέλεσης εφαρμογών Java χρησιμοποιώντας τις αντικειμενοστρεφείς αρχές της Java, και το σύστημα διαχείρισης λαθών.
  • Διαθέτουν ικανότητες ανάπτυξης αντικειμενοστρεφών προγραμμάτων χρησιμοποιώντας τις βασικές βιβλιοθήκες της Java.
  • Διαθέτουν ικανότητες περιγραφής και επεξήγησης των αντικειμενοστρεφών εννοιών της Java
  • Διαθέτουν γνώση και ικανότητες χρήσης των κλάσεων του API της Java καθώς και των παραγόμενων κλάσεων στην ανάπτυξη προγραμμάτων
  • Διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος τα οποία θα τους οδηγήσουν στην επιλογή του καταλληλότερου αλγόριθμου
  • Συνθέτουν, προσαρμόζουν και προτείνουν δικούς τους αλγορίθμους επίλυσης προβλημάτων